Neo-noir bir bilim kurgu filmi: Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

19 Ocak 2018 Cuma

Neo-noir bir bilim kurgu filmi: Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017)


Yönetmen: Denis Villeneuve
Oyuncular: Ryan Gosling
Harrison Ford
Ana de Armas
Sylvia Hoeks
Robin Wright
Mackenzie Davis
Carla Juri
Tür: Bilim Kurgu, Dram, Gerilim
Yapım: ABD - 2017
Puan: 9

Blade Runner 2049 (2017), 1982 yapımı aynı isimli filmin devamıdır. Neo-noir bir bilim kurgu filmi olan “Blade Runner 2049”in yönetmenliğini ise Denis Villeneuve yaptı.

Bu filmi anlamak için biraz da Bıçak Sırtı (Blade Runner - 1982) filmini hatırlamak lazım. Tyrell şirketi yeni tür robotlar geliştiriyor. İnsana benzedikleri için de onlara “Replicant” (Kopya) deniliyor. Bu yeni tür robotlar sadece insana benzemekle kalıyor, aynı zamanda da çok zekiler. Bir de bazı “insani” duygular geliştiriyorlar. Bunu mesele bu filmde böyle bir Replicant’ın hatıra olarak sakladığı bir fotoğraf ve arkadaşlarına değer vermesi şeklinde görüyoruz.

Bu robotlar Dünya dışında gezegenlerde, insanların çalışamayacağı zararlı ortamlarda köle olarak çalıştırılıyorlar. Ancak buna başkaldırıyor ve kanlı bir isyan çıkıyor. Bu olaydan sonra Replicant’lar Dünya’da yasaklanır ve “Blade Runner” ismi verilen özel bir güvenlik gücü de onları avlar ve “emekli eder” (öldürür). İlk filmdeki olaylar 2019 yılında geçiyor.

Devam filminde ise zaten filmin isminden de anlaşılacağı gibi 30 yıl geçmiş ve yıl 2049’dur. Blade Runner 2049 (2017), Replicant’larla ilgili olayı bir adım daha ileri taşıyor. Onlar sadece zeki, duygusal ve onları yapanlara isyan etmekle kalmamış. Aynı zamanda ilk filmde bir Blade Runner olan Rick Deckard (Harrison Ford) ile romantik ilişki yaşayan özel üretim bir Replicant olan Rachael, bu ilişkiden bir çocuk da doğurmuştur.

Bu aslında şu anlama da geliyor. Replicant’lar artık bundan sonra kendi aralarında da çoğalabilirler. Kendi başlarına bir topluluk oluşturabilir ve bu da Dünya’da yeni bir türün başlangıcı anlamına geliyor. Biraz da ileri gidersek, eğer insanlar Replicant’ları avlayıp hepsini yok etmek istiyorsa, onların da karşı koyması ile bu büyük bir savaşa da dönüşebilir.

Filmde aynı zamanda yeni bir tür Replicant da görüyoruz. Bunlar yeni model ve eski modeller gibi isyan etmeden efendileri olan insanlara hizmet ediyor. Filmin ana karakteri de böyle bir robot ve ismi K. Polis biriminde çalışıyor ve görevi de Blade Runner. Yani deyim yerindeyse kendi türünü avlayıp “emekli eden” bir robot.

K., bir görev sırasında Rachael’in gömülmüş kemiklerini bulur. İnceleme sonucu kemiklerin bir Replicant’a ait olduğu ve doğum sırasında öldüğü anlaşılır. Artık K.’ya yeni bir görev verilir. Bir Replicant’tan doğan bu çocuğu bulmak ve yok etmek. K., ise etik bir çelişkiye düşer. Şimdiye kadar hep insan yapımı robotları öldürüyordu. Peki, insan yapımı olmayan ve “doğan” bir varlığı nasıl öldürecekti.

Devam filmi olması dolayısıyla Bıçak Sırtı (Blade Runner - 1982) filminin müziği burada da kullanılmış. İlk film çağımızdaki aşırı nüfus artışı, küreselleşme, iklim değişikliği ve teknolojinin gelişmesi sonucu genetik mühendislik konularına dikkat çekiyordu. Blade Runner 2049 (2017) de bu konulara dikkat çekiyor ve bir de üstüne dünyada yaşanan büyük bir yok oluşa değiniyor. Post Apocalyptic (Kıyamet Sonrası) bir dünya.

Filmin ilk sahnelerinde uçsuz bucaksız yapılardan oluşan taş ve demir yığını şehirler var. İnsanlar kıtlık yaşıyor ve bütün canlı örtüsü ölmüştür. Yiyecek olarak ise protein kaynağı olan kurtçuklar yetiştiriliyor. Radyasyon seviyesi bazı bölgeleri yaşanmaz yapmıştır. Hele ana karakter K.’nın bulduğu tahtadan yapılma bir oyuncak at, malzemesi tahta olduğu için o kadar değerli ki gören kişi hemen satın almak istiyor.

Ancak bunun yanında sanal ürünler de ortaya çıkmıştır. K.’nın holografik kız arkadaşı, yeni tür robotlar ve saire. İnsanlık teknolojinin, genetiğin birleşmesinden artık normal cinsel yolla üreyebilen robotlar bile yapmışken, şimdi artık insanlığın soru mu oluyor denilebilecek bir olayla karşı karşıyalar. Çünkü bir yandan da sezaryenle doğan ilk Replicant, diğerlerine de bir ümit olmuş, kendi geleceklerini de planlamaya, örgütlenmeye başlamışlardır.

4 yorum: