Distopya filmlerinin başyapıtı: V for Vendetta (2005) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

2 Aralık 2017 Cumartesi

Distopya filmlerinin başyapıtı: V for Vendetta (2005)


Yönetmen: James McTeigue
Oyuncular: Natalie Portman
Hugo Weaving
Stephen Rea
John Hurt
Tür: Aksiyon, Gerilim, Dram
Yapım: ABD - İngiltere - Almanya - 2005
Puan: 10

V for Vendetta (2005), bir çizgi romandan uyarlanan ve ilham verici bil film. Konusu distopya olan bir film ve bazı yönleriyle George Orwell’in 1984’ünü hatırlatıyor. Çizgi romandan uyarlanırken de başarılı bir iş çıkarmışlar. Senaryosunu yazanlar ise Wachowski Kardeşler.

Film yüzde 80 çizgi romanla örtüşüyor. Her ne kadar ortaya başarılı bir yapım çıksa da çizgi romanda olan ve “V”nin anarşi ile ilgili fikirleri pek filme yansımamış. Çünkü “anarşinin” Guy Fawkes maskeli ana karakterin planında önemli bir yeri var. Hem yıkıcı, hem de yapıcı bir rol oynadığına inanıyor.

V for Vendetta ve Guy Fawkes maskesi


Filmin konusuna geçmeden önce ana karakterin maskesini giydiği Guy Fawkes’in kim olduğuna bakalım. İngiltere’de yönetim karşıtı bir grup, 5 Kasım 1605'te parlamentoyu havaya uçurma planı yapar. Buna da tarihte Barut Komplosu adı verilmiş ve Guy Fawkes de bu olayda aktif rol alanlardan birisidir. Guy Fawkes yakalanmış ve başarısız olmuştu. Filmin başlangıcında da bu olay anlatılıyor.

Distopya kitap tavsiyeleri - Tüm zamanların en iyi distopya romanları (20 kitap)

Filmin konusu ise şöyle: 2027 yılı ve savaşlar, salgınlar ve bir dizi felaketlerden sonra İngiltere’de faşist bir yönetim vardır. Adam Sutler liderliğindeki Norsefire Partisi, ülkeyi bir polis devleti olarak yönetiyor. Bu totaliter rejimde her yerde izleme kameraları var, dinleme araçları sokakları gezer ve evleri dinler. Bütün telefon hatları dinleniyor ve tüm yayınlar da devlet kontrolündedir.

İşte böyle bir ortamda, 4 Kasım’da kendisini “V” kod adını veren Guy Fawkes maskeli birisi bir adliye binasını havaya uçurur. Sokaklarda ise Çaykovski’nin “1812 Uvertürü” seslenir. Hem Londra sakinleri hem de yönetim olayın şokunu yaşar. İşte totaliter rejim karşıtı başkaldırının ilk ateşini böylece yakar “V”. İnsanlara ise gelecek yıl parlamentoyu patlatacağı 5 Kasım günü (Guy Fawkes’in parlamentoyu havaya uçurmaya çalıştığı tarih) kendisi ile sokaklarda buluşma çağrısı yapar.

Ana karakter “V”


Filmde ana karakter “V”nin hiç yüzünü görmüyoruz. Çünkü zaten kendisinin de dediği gibi “Maskenin altında bir fikir var. Fikirler ise kurşun geçirmezdir.” Bir yandan “V” geçmişin izlerini, yüzündeki yaraları saklar maske ile diğer yandan ise kendi simasının ve de kimliğinin önemli olmadığını anlatmaya çalışır. Önemli olanın onun temsil ettiği görüş ve fikirlerdir. “V”nin temel amacı ise yeni bir düzen kurulması. İnsanların özgür olduğu, adil bir düzenin olduğu bir ülke istiyor.

En iyi distopya kiparlardan - George Orwell - Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

Çünkü onu “V” yapan, kendi “vendetta”sını (intikam) uygulamaya zorlayan da bu adil olmayan ve özgürlüğün bulunmadığı totaliter düzendir. “V” fiziksel olarak çok güçlüdür. Ama bu güç, ona toplama kampında yapılan deneyler sonucu verilmiştir. Çünkü mevcut yönetim iktidara geldiğinde ilk iş olarak muhalifleri, mültecileri (örneğin siyahiler ve Pakistanlılar), ateistleri, eşcinseller ve diğer “istenmeyen” herkesi toplama kamplarına toplamıştı. Toplama kamplarından ise sağ çıkan yoktur.

V for Vendetta (2005), son yıllarda yapılan politik distopya filmlerinin en iyilerinden birisidir. Hatta en iyisidir diyebiliriz. Film, modern toplumdaki totalitarizm korkusunu yansıtıyor. Özellikle filmin uyarlandığı çizgi romanın yazıldığı 1980’ler ABD ile Sovyetler Birliği arasında her an bir nükleer savaşın çıkabileceği korkusunun yaşandığı dönemlerdi. Tabii bundan bütün dünya etkilenirdi.

Çizgi romandan sinema filmine


Film on yılı aşkın bir süre önce yapıldı ve büyük ihtimalle de bir sinemasever olup da bu filmi izlemeyen kalmamıştır. Ancak geçtiğimiz günlerde V for Vendetta’nın 10 bölümlük çizgi romanını okuduktan sonra bir daha izledim. Filmi ilk defa izliyormuşum gibi her sahnesi ayrı bir heyecan verdi. Tabii bir yandan da çizgi roman ile film arasındaki farklara dikkat ettim. Tekrar tekrar izlenebilecek filmlerden.

Çizgi romanında daha fazlası - Alan Moore ve David Lloyd - V for Vendetta (Çizgi Roman)

Son olarak, acaba kaç kişi filmi izlerken “V” karakterini canlandıran oyuncunun kim olduğunu merak etti. Çünkü güzel bir filmde başrolde rol alacaksınız ama hiç yüzünüz görünmeyecek, hep maske takacaksınız. “V” karakterini canlandıran aktör aslında çok ünlü bir isim. Onu Matrix filmlerinden Agent Smith olarak tanıyoruz. Yüzüklerin Efendisi filmlerinde ise Elrond olarak biliyoruz. Kısacası “V”yi oyuncu Hugo Weaving oynuyor.

2 yorum:

  1. Ne kadar büyük olaylara da yön veren bir film oldu değil mi?

    YanıtlaSil