Tarantino’nun ilk filmi: Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs - 1992) - Film Avcısı

Film Avcısı

Film eleştirisi ve yorumu, sinema, dizi ve film haberleri blogu.

11 Ocak 2018 Perşembe

Tarantino’nun ilk filmi: Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs - 1992)


Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: Harvey Keitel
Michael Madsen
Steve Buscemi
Chris Penn
Lawrence Tierney
Tim Roth
Tür: Suç, Dram, Gerilim
Yapım:  ABD - 1992
Puan: 8

Rezervuar Köpekleri  (Reservoir Dogs - 1992), Quentin Tarantino’nun hem yönettiği hem de senaryosunu yazdığı ilk (bundan önce yazıp ve yönettiği kısa filmi var) uzun metrajlı filmidir. Film aynı zamanda bundan sonra Tarantino “markasının” özellikleri olarak bilinecek nitelikleri de taşıyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz: şiddet içeren sahneler ve suç, küfürlü konuşmalar ve hikâyenin sırayla değil, olaydan öncesi ve sonrasına giderek anlatılması. İşte bunlar ana hatlarıyla bundan sonra Tarantino’nun yöneteceği ve yazacağı filmlerin ana özellikleridir.

Rezervuar Köpekleri, Tarantino’nun ilk filmi olsa da şimdiki ününe ikinci filmi ile kavuşuyor. Ucuz Roman (Pulp Fiction - 1994) hem Tarantino’yu ünlü yapıyor hem de ilk filmini daha da bilinir hale getiriyor.

Rezervuar Köpekleri bundan sonra bağımsız sinemanın klasikleri ve kült filmler arasına giriyor. Birkaç “En İyi Filmler” listelerinde bu filmi görebilirsiniz. Ancak film ilk vizyona girdiğinde eleştirmen tarafından iyi yorumlar alsa da gişe rakamları yüksek değildi. Filmin bütçesi 1,2 milyon dolar ve ABD gişelerinde 2,8 milyon dolar hâsılat elde ediyor. Buna rağmen İngiltere’de 6,5 milyon İngiliz sterlini hâsılat elde ediyor.

Filmin konusu bir elmas soygunudur. Tabii soygun kısmını pek görmüyoruz. Ancak Tarantino kendine has üslupla bize olaydan öncesi ve sonrasını karışık bir sıralamayla gösteriyor. Soygunu bir mafya babası olan Joe organize ediyor ve bir birini tanımaya altı kişiden oluşan bir soygun grubu kuruyor. Kuralı şöyle koyuyor: Bu altı kişiden hiç kimse bir birinin ne adını ne de diğer bilgilerini bilecek. Bir birlerine ise onun verdiği kod adları ile hitap edecekler ve onlar da şöyle: Mr. Blonde, Mr. Blue, Mr. Brown, Mr. Orange, Mr. Pink, and Mr. White.

Tabii soygun başarısız oluyor ve bazıları ölüyor. Geri kalanlar anlaştıkları gibi belirlenen depoya toplanıyorlar. Sordukları soru şu: Bizi kim sattı, aramızdaki köstebek kim? İşte bunu araştırırken, Tarantino izleyiciye soygun öncesinden kesitler sunuyor.

Bugün Tarantino artık ünlü bir yönetmendir. Ancak işe hangi film ile başladığını görmek için Rezervuar Köpekleri  (Reservoir Dogs - 1992) önem taşıyor. Ayrıca burada kullandığı hem hikâyeyi anlatma tekniği hem de şiddet olaylarını işleme tarzı onun diğer filmlerini de etkileyecektir.

2 yorum:

  1. Müthiş bir filmdir. Tarantino'yu Tarantino yapan filmdir de kanımca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ve zaten ilk filmi olduğu için de söylediğiniz çok doğru.

      Sil